Saturday, October 13, 2012

KESETIAAN SEORANG SUAMI



Assalamualaikum mak! Waalaikumussalam…lantas aku mengambil tangan mak lalu ku cium tanganya yang lembut itu dan ciumanku pergi ke pipi mak untuk melepaskan kerinduan yang hampir 3 bulan x jumpa.. sorang jer kew?? Tnya mak kepada aku, ha,ah sorang jer…budak2 naper ikut skali? Dia org skolah lagipun si along nk exam x lama lgi... owh..ptutlah.. 
mak sihat? Alhamdulilah sihat
 balas mak .. kamu plak mcm mna? Sya pon sihat jgk mak, budak2 pon sihat.. bgoslah mcm tu… dh lama mak x tgk si along dan si bongsu tu…rindu plak mak kat mereka.. mak x yah risau lah, nanti start cuti skolah ni, sya bawak mereka kat sini. Lgipon budak2 tu selalu jgk merungut nk balik kg, rindu kat nenek katanya..
tpi mujurlah mereka faham keje sya sebagai pensyarah, sibuk jer memanjang..kadang2 x sempat nk bermesra dgn mereka..kesian plak sya lihat pada si along dan si bongsu selalu jer kesunyiaan….
Kan best kalau julia masih hidup, kan mak? Jgn ckp mcm tu, x baik.. yg pergi tu pergilah, kamu kena redha dengan ketentuanNya.. tiba-tiba air mata aku mengalir membasihi pipi sambil mengenangkan arwah isteri yg telah meninggalkan aku dan anak-anak 7 tahun lepas..
maafkan sya mak, tpi sya x dpt menahan sebak bila teringat kat arwah julia.. sabar jer lah, ada hikmah besar disebalik pemergian arwah tu, yang penting kita redha dgn pemergiannya. Bukan hak kita untuk menahannya daripada mengadap ilahi.. linangan air mata aku seolah-olah tidk mahu berhenti.. lalu emak pon memeluk aku sambil mencium pipiku yg basah dek kerana titisan air mataku.. hampir 5 minit dalam pelukan emak, perasaan sebak aku kian menghilang…

emak melepaskan pelukan itu dan aku tersenyum dalam kesedihan..walaupon aku tersenyum namun emak tahu apa yg bermain di dalam pikiran dan hati anknya ini yg penuh dengan perasaan sedih.. “emak termenung seketika mengenangkan nasib anaknya yg terpaksa memikul tanggungjawab seorang bapa dan juga ibu kepada anak-anaknya.. betapa sungguh kuatnya hati anaknya itu dlm menjalani kehidupan ini bersendirian.. tiba2 air mata emak mengalir dan membasihi pipi” lalu aku pon menegur emak..mak!!! mak seolah-olah terkejut dgn teguran itu dan cepat2 emak menyapu air mata yg telah membasihi pipinya… mak ok?? Tnya aku.. mak x pe2. Balas mak…
mari kita makan? Ajak mak…mak masak apa hari ni? Tnya aku dgn nada manja.. mak membalas, mak masak masakan kesukaan kamu la. Mak kan dh thu kamu nk balik hari ni…sayang mak… aku membalas… sambil makan sempat juga aku menanyakan kpd mak.. adik-beradik yg lain x balik jeguk mak kew?? Dh balik dh, minggu lpas kak long dan adik pompuan 3 org tu.. balas mak…owh..sya pon dh lma x jumpa adik beradik tu…rindu plak kat mereka… semuanya dh besar2kan dh ada keje sendiri... ye lah, time mereka balik kg ni, mereka selalu nk tido nga mak, mcm budak2 plak… balas mak.

Kamu x nak kawen lgi kew?? Tnya mak.. soalan itu membuatkan aku terkedu seketika.. mak bukannya apa, mak kesian tgk along dan bongsu tu. Dah lama mak mereka pergi, nak2 si bongsu tu x pernah merasa kasih sayang seorang ibu. Kalau kamu kawen, sekurang-kurangnya ada jgk org yg tolong jaga makan minum kamu anak beranak dan anak-anak x lah sunyi sgt bila kamu x de kat umah.. kawen lah...
Aku pon membalas, sya bukannya x nk kawen mak tpi siapalah yg mahu kat sya ni..umo dh pertengahan 30. Lgi pon sya pernah jgk terfikir pasal ni. Tpi buat sekarang lgi x kot..
Mak tahu kamu masih x leh nk lupakan arwah Julia, cinta kamu terhadap Julia begitu kuat sehinggakan kamu x boleh nk memberikan cinta itu kpd org lain tpi kamu fikirlah pasal anak2 kamu tu..mereka perlukan kasih sayang seorang ibu.. sifat itu x de dalam diri kamu..balas mak dgn jelas…
Dh 7 tahun mak, sya hidup tanpa seorang isteri, begitu jga dgn along dan bongsu tanpa seorang ibu. Tpi buat masa sekarang ni biarlah kami hidup bertiga sahaja mak. Sya Cuma takot, jikalau sya nanti mak tiri x leh nk jaga along dan bongsu seperti mana arwah ibu jaga mereka. Mak membalas, ikut suka kamu lah. Bila2 masa kalau kamu nk kawen mak sentiasa sokong… terima kasih mak….
Bersambung……..

Saturday, February 25, 2012

DUNIA SEORANG GURU KAUNSELING

31 januari 2012 merupakan kali pertama aku bertugas sebagai guru kaunseling di SMK area Taiping, Perak. Terlalu banyak cabaran yang perlu aku tempuhi kerana aku adalah seorang kaunselor. Minggu pertama memang sangat susah untuk aku menyesuaikan diri dengan sekolah tersebut sbb ramai pelajar berbangsa cina majoritinya. Yang lebih mencabar lagi untuk aku ialah komunikasi dengan mereka. kebanyakkan daripada mereka tidak fasih berbahasa melayu, sehingga aku terpaksa menunggunakan bahasa pasar untuk bercakap dengan mereka. Itu adalah satu kaedah untuk aku mendekati mereka.

sudah sebulan berada di sekolah berkenaan, so aku dapat menyesuaikan diri... nk bagitahu cikit pasal hubungan dengan cikgu-cikgu senior yang lain.. sangat erat dan aku selalu mencuri masa untuk berborak dengan mereka jika berkesempatan. Namun begitu, ada juga segelintir cikgu tidak suka dan menganggap aku jarang bersama guru-guru lain. aku tidak mengambil endah sangat pasal kata2 tersebut walaupon kata-kata itu ditujukan kepada diriku.. aku terima itu sebagai teguran walaupon ia adalah kata-kata daripada belakang (kutuk).

nk cerita plak hubungan aku dengan pelajar2 sekolah tersebut... asal aku jumpa pelajar2, mesti mereka tanya aku. "cikgu, bila nk buat sesi kaunseling bersama kami". aku sangat terkejut sbb aku tidak menyangka penerimaan kaunseling disekolah ini sangat besar pada mereka.. dan aku membalas " macam ni la, kamu datang ke bilik kaunseling dulu, kita buat surat temujanji dulu". tidak pelajar lelaki dan pelajar perempuan, mereka semua sangat berminat dengan kaunseling. aku sangat suka pelajar-pelajar yang macam ni sbb apa!!! bagi mereka kaunseling bukan bererti untuk pelajar yang bermasalah... so kepada mereka yang menganggap kaunseling untuk pelajar yang bermasalah... u all SILAP... so, ubahla mentaliti anda terhadap bidang kaunseling...

sekarang ni, aku ada masa lebih kurang 3 bulan lagi untuk bertugas di sekolah tersebut.. aku harap pelajar-pelajar dapat input yang berguna aku sampaikan tidak kirala samada dalam kelompok, program, individu dan sebagainya...

SHARING IS CARING

Saturday, December 3, 2011

macam-macam....

assalamualaikum.......

adooiiiiii.... dh lama x update blog ni, IsnyaAllah malam ni nk update cikit. dari dulu sampai sekarang masih yg sama x de perubahan pon..ptotlah org x nak follow blog aku... mungkin x menarik...hehehehe....

x kisahlah menarik kew tak, janji aku dpt luahkan apa yg aku rasa ni kat blog yg berapa nk comel ni...ngeh3x.... sejak bergelar sebagai pelajar unibersiti ni, mcm2 ragam aku tgk mereka di dalam kelas...ishhh3x... ada yg tido, ada main laptop dan macam2lah.... aku sebenarnya malas nk gthu aku ni pelajar unibersiti mana.... kamu cari sendirilah yer. tu pon kalau berminat nk taw...hehehe..





hah!!!! ni lah gambor aku yg x brape nk encem... tpi kawan2 aku ckp, aku ni cute, cute kew???? perasan jer lebih....hahahah




ni org org paling encem dlm kelas, namanya en. hamdi. dia juga dilantik sebagai ketua kelas.... sebenarnya dia x nak jdi ketua klas ni.. tu sebab aku dan yg lain kenakan dia semestar ni...hehehe..jgn marah yer en. hamdi...ngeh3x..




amboii, lena tido kawan!!! yg ni namanya kiok.. org serawak, dia ni lah yg paling nakal dan paling pandai dlm klas.tpi x thu plak kenapa hari ni dia leh tertido..




amboii bang!! sempat lgi posing, lect tgh ngajar kat dpan tu... pastu mulalah tanya aku kalau x paham...yg ambik gmbar tu aku... ngeh3x... yg baju MANU UTD tu nama adib, aku panggil pak kaduk... yg pakai suiter namanya faisal a.k.a paiso...hehehehe.....

ape benda aku mengarut ni... sorylah kawan2 yer.... sebenarnya byk lgi nk post ni. tpi dah thu kan, aku ni malas cikit nk taip2.. kalau boleh nk copy paste...hehehe... x baik taw, plagiat....

Tuesday, November 29, 2011

WARKAH UNTK AKAK (KAK LONG)


Along, walaupon dirimu lebih berumur drp diriku tetapi aku lebih suka memanggilmu dgn nma mekja, jgn marah yer..aku rasa panggilan along terlalu jauh sgt gap... aku rasa panggilan mekja membuatkan kita adik bradik lebih rapat lgi…lgipon, kamu x pernah nk panggil diriku adik..aku rasa kamu pon fikir mcm aku fikirkan..hehehe….. sekarang ni kamu dh keje sebagai nurse jarang2 leh kg..aku faham..

Kamu nk tahu tak a pa yg paling best bila berada di kg ialah dgn adanya dirimu bersamaku.. nk taw tak?? Salah satu sebabnya aku boleh membuli kamu…hehehe… kalau kamu ada senanglah, aku nk suruh kamu masak itu ini untuk aku dan adik beradik lain yg makan…hehehe…. Nk taw tak apa masakan kamu yg paling best??? Bukan nk puji kamu pandai masak pom, mak lgi pandai masak…hehehe…gurau jer…nak taw tak a pa dia??? Begedil daging.. itulah kali pertama aku mkn begedil yg paling best…hehehe… kalau kamu buat 10biji, 5biji tu aku yg mkn..best kot.. nanti balik kg, masak lgi yer… hehehe…

Sbelom tu aku nk ucapkan terima kerna bgi aku duit dan bgi aku top4 spanjang aku study ni… aku pernah berjanji utk byr semua balik duit tu.. aku tahu walaupon kamu ikhlas utk menolong diriku tetapi aku berasa tdk sedap hati dan suatu hari nanti aku akan byr duit kamu…kamu jgn menolak yerr…..

Nak taw sesuatu??? Orang paling suka sekali bila kamu balik ialah mak, adik bongsu dan abah termasuk diriku dan adik2 yg lain.. aku tahu tanggungjawabmu begitu besar sebagai ank sulong. Kamu selalu menolong mak berada di dapur kadang2 kamu mendahului mak bila mengemas umah.. aku tahu perasaanmu sama spertiku begitu tersentuh apabila melihat mak membuat keje sorang2 walhal kita pon boleh keje tu.. masih ingt lgi bila kita balik kg, kita sama2 tolong mak…pada saat itulah hubungan kita anak beradik menjadi semakin erat…

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kita jarang bertemu.. biasalah masing2 sibuk..kamu dgn keje, aku dgn study.. kamu mesti x percayakan kalau aku gthu yg aku thu apa kesukaanmu…hehehe… nk taw ek..hehee…aku tahu kamu suka baca novel, tiap kali balik kg kamu mesti beli 1 novel.. dan aku telah selongkar bilikmu..perghhhh..byk giler novel, 1 almari kamu simpan novel tu… aku hormat dgn minat kamu.. aku x mcm kamu suka membaca kalau aku suka buat perkara ikut dan jerr…hobi x tetap, main ikut suka.. sekali sekala kena marah kat mak…hehehe…..

Aku cuba try jgk nk panggil kamu dgn nama along, sekali-sekala bolehlah..x mcm adik bongsu yg selalu panggil kamu along.. dia lebih menghormati dirimu berbanding aku.. maafkan aku yer… sebelom itu, aku nk minta maaflah jikalu aku ada menguriskan perasaanmu sepanjang kita hidup bersama sebagai adik beradik.. aku tahu kamu leh jaga keluarga kita seperti mana org laki jga keluarga mereka… aku sgt dan sgt bersyukur kpd Allah kerana menganugerahkan seorg kakak sepertimu…

Oklah along setakat ini shaja aku coretkan warkah yg tidk seberapa ini… tgk tu, aku dh leh panggil kamu dgn panggilan along, kamu mesti sukakan…hehehe…. I LOVE U along.. jga dirimu baik2 yer…

Sekian..

Yang tersayang

Adikmu yg nakal

WARKAH UNTUK EMAK


Sangat bosan bagiku berada diperantauan ini.
Siang berganti malam, Hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan
Sudah hampir 3 tahun aku berada di sini tanpa ditemani oleh dirimu.
Walaupun sudah sekian lama aku tidak memeluk dirimu.
Namun aku dapat merasakan sejuk syahdu pelukan drp seorg ibu.
Pelukanmu penuh dgn kasih sayang.
Aku masih ingat lagi, kali terakhir aku memeluk dirimu ketika mak menghantar aku di perantauan ini.
Dalam pelukanmu itu, aku tdk dapat menahan sebak kerna aku tahu bahawa aku akn berlakunya suatu perpisahan.
Itulah kali pertama aku menangis di dalam pelukanmu.
Mak tahu tak, walaupon kat sini ramai kawan yg membuatkan diriku gembira. Namun aku lebih gembira berada disampingmu.
Mak tahu tak , aku rindu sgt2 masakan..mak selalu pesan kat sya jgn makan byk sgt tpi mcm mana sya x mkn byk sebab masakan mak sedp sgt2…..
Kalau mak masih ingt, tahun pertama aku berada diperantauan ini. aku call mak lebih 2x sehari utk tnya khabar mak, nk dgr suara mak yg selalu mengulik aku tido sewaktu kecil dhulu..
Aku masih ingt lgi, apabila mak marah sebab bergaduh adik, namun tidak sedikit pon aku ambil hati dgn kemarahan mak itu kerna aku thu mak marahkan aku sebab mak sayangkan aku….
Mak.. lebih kurang setahun lebih lgi aku akan habis belajar… x sabar rasa nk balik kg, nk jumpa mak, nk peluk mak, nk cium pipi mak skali yer…
Kalau ada rezeki, aku akan menjadi seorang guru yg mak impikan selama ini… aku belajar disini adalah kerna mak yg suruh dan aku x kecewakan harapan sebesar gunung itu…
Andai kata aku pergi sebelummu, aku mengharapkan mak halalkan makan minum sya selama ini yer…. Aku selalu memohon kpd Allah supaya panjangkan umur emak dan aku sanggup memohon kpdNya utk memberikan baki2 umurku ini kepadamu.. aku tidak tahu apa yang akn terjadi kepada diri andai kata dirimu pergi dulu.. aku mengharapkan itu tidk akn berlaku sebelum aku pergi dahulu seblom dirimu..
mak, aku sudah dpt mencari seorg bakal menantu utk mak tetapi sayng sekali kerna segala yg aku inginkan tidk kesampaian. Tpi mak jgn risau bgi aku mak adalah segala-galanya dan aku sgt bersyukur kpd Allah kerna aku masih ada mak..
akhir kata utk mak.. Terima kasih mak kerna membesar aku daripada sekolah hinggalah ke unibersiti.. AKU SAYANG MAK SGT3…muahhh3x…..

sekian, terima kasih

yang tercinta
anakmu yg comel..

Monday, March 28, 2011

"Pemimpin Unggul" di SAMTK

Tanggal 4, 5 dan 6 mei 2011 merupakan program yang kedua aku dan kawan-kawan menjalankan program kepimpinan di Sekolah Agama Menengah Tanjong Karang (SAMTK), Selangor. Program pertama sebelum ini adalah di Sekolah Kebangsaan Tanjong Malim, Perak. Program pertama di SK. Tanjong Malim merupakan Program Kerjaya. Aku bersama lima orang kawan iaitu Azwan, Fakhrul, Azni, Zarina dan Ai Huey bertungkus-mulus untuk menjayakan program "Pemimpin Unggul" di SAMTK. Di dalam program tersebut sasaran kami ialah pengawas sekolah, pengawas pusat sumber, badan dakwah, exco asrama, dan ketua serta penolong kelas yang mana terdiri daripada tingkatan satu hingga tingkatan 5. Peserta lelaki dan perempuan adalah sama ramai yang berjumlah 148 pelajar kesemuanya.



Gambar 1




Gambar 2


gambar 3 : Sesi pendaftaran peserta bermula






Tuesday, February 8, 2011

CONTOH AKTIVITI DI DALAM LDK

Di dalam sesuatu program yang dilaksanakan di sekolah, tidak kiralah program apa pon, LDK merupakan sesuatu SLOT yang perlu ada di dalam program tersebut. Di dalam LDK terdapat bermacam aktiviti yang harus dilakukan oleh pelajar-pelajar yang menyertai program tersebut.

Contoh Aktiviti 1 ( kotak mancis)



video

kaedah penyelesaian 1


video

kaedah penyelesaian 2